Eskişehir'de gezilecek en güzel yerler....

Eskişehir Gezilecek En Güzel Yerler...




Eskişehir gezilecek yerler bakımından son yılların en popüler şehirlerinden bir tanesi. Tarihi Odunpazarı Semti, Porsuk Çayı, Sazova Parkı, Balmumu Müzesi, Kurşunlu Külliyesi ve Atlıhan ise Eskişehir'de gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer alan noktalar...




Eskişehir Gezilecek Yerler Listesi

Eskişehir gezilecek yerler konusunda sahip zengin seçenekler ile Türkiye‘nin en popüler şehirlerin bir tanesi. Bursa, Ankara ve İstanbul gibi önemli şehirlerin yakınında yer alan Eskişehir, özellikle hafta sonları birkaç günlüğüne kaçamak yapılabilecek güzel bir Anadolu şehri. Ankara ve İstanbul‘dan gerçekleştirilen hızlı tren seferleri de Eskişehir gezisini son derece popüler kılıyor. Trenle Ankara’dan 1,5 saatte, İstanbul’dan ise 2,5 saatte Eskişehir’in merkezindeki gara ulaşmanız mümkün. Bursa ise arabayla yalnızca 1,5 saat uzaklıkta.
Eskişehir genelinde tarihi birçok yapı, park gibi gezi noktalarının yanı sıra yoğun üniversiteli öğrenci nüfusundan dolayı birçok eğlence mekanı da var. Bu da şehrin gece gündüz hareketli olmasında önemli etkenlerden. Özetle Eskişehir gezilecek yerler listesinde herkes için güzel yerler bulmak mümkün. Uzatmadan listemize geçelim…



- Tarihi Odunpazarı Bölgesi


Eskişehir gezilecek yerler listemizin ilk sırasında Odunpazarı bölgesi var. Odunpazarı, Eskişehir’in en eski yerleşim bölgesi. Son yıllarda bölgede yapılan başarılı turizm yatırımları ile bambaşka bir çehreye kavuştu. Bölgede gezip görebileceğiniz birçok tarihi konak, çeşme, müze var. Dilerseniz Eskişehir seyahatinizde bu bölgedeki butik otellerden birinde kalabilirsiniz. Bölgede gezip görebileceğiniz en önemli gezi noktalarından bazıları şunlar:
Tarihi Odunpazarı Evleri
Kurşunlu Camii ve Külliyesi
Eskişehir Balmumu Müzesi
Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Şelale Park
Lületaşı Müzesi
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Cumhuriyet Tarihi Müzesi
Alaaddin Camii
Bölgeyi dolaşmak gezeceğiniz noktalara bağlı olarak yarım günle tam gününüzü alabilir.




- Odunpazarı Evleri

Odunpazarı bölgesinin en dikkat çeken bölümü şüphesiz Tarihi Odunpazarı Evleri. Kısa zaman öncesine kadar şehrin en eski evleri arasında gösterilen bu yapılar geleneksel Osmanlı sivil mimarisinin güzel örneklerinden. Yakın zamanda bölgede yapılan restorasyon çalışmalarının ardından evler bambaşka bir yüze kavuştu. Evlerin büyük bölümü halen konaklama amaçlı kullanılsa da evlerin bir kısmı artık butik otel, kafe, restoran, müze ve hediyelik eşya dükkanları olarak hizmet veriyor. Açıkçası burası  Eskişehir’de gezmekten en keyif alacağınız yerlerin başında gelecektir.

- Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi

Sakarya Irmağı’nın en uzun kolu olan Porsuk Çayı Eskişehir’in içinden geçiyor. Haritada da görebileceğiniz üzere aslında şehrin birçok noktasından Porsuk geçiyor. Bunlar içerisinde en ünlü olanı yerli halk tarafından “Adalar” olarak adlandırılan bölge. Burası harita kuzey kısımda yer alıyor. Paralelinde Doktorlar Caddesi var. Porsuk Çayı çevresinde günümüzde birçok kafe ve restoran var. Havaların güzel olduğu bahar ve yaz aylarında düzenlenen gondol ve bot turları bölgeye ayrı bir güzellik katıyor.



 Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı

Son yıllarda Eskişehir’de birçok park yapılsa da bunlardan en ünlü olanı kuşkusuz Sazova Parkı. Tam adı ile Bilim, Sanat ve Kültür Parkı, Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde yer alıyor. Özellikle çocuklu ailelerin çok keyifli vakit geçirebilecekleri park gerçekten büyük ve içerisinde ilginizi çekebilecek birçok bölüm var.
Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Eskişehir Hayvanat Bahçesi, ETİ Sualtı Dünyası, Japon Bahçesi, Sabancı Uzay Evi, Bilim Kültür Merkezi, Esminyatürk, Türk Dünyası Kültür Merkezi gibi Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki birçok önemli nokta bu parkta yer alan önemli bölümlerden. Eğer parkta yer alan ilgi çekici noktaları detaylıca gezmek isterseniz abartısız güm gününüzü parkta geçirebilirsiniz.


-Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Odunpazarı bölgesine yer alan Kurşunlu Camii Eskişehir’in tarihi ve öneli dini yapılarından bir tanesi. Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında yaptırılan külliyenin cami kısmı halen şehrin önemli dini yapılarından. Külliyenin diğer bölümleri; Lületaşı Müzesi, El Sanatları Çarşısı, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi ve Sıcak Cam Üfleme Atölyesi olarak hizmet veriyor.

- Eskişehir Hayvanat Bahçesi & ETİ Sualti Dünyası

Sazova Parkı içerisinde Mayıs 2017 tarihinde açılan Eskişehir Hayvanat Bahçesi, şehrin son dönemdeki en popüler gezi noktalarından. Hayvanat bahçelerine bakış açınız nasıl bilemiyorum ama özellikle çocuklu aileler bu parkta eğlenceli vakit geçirebilirler. Hayvanat bahçesinde penguen, lemur ve mirket gibi farklı canlı türleri de bulunuyor. Ayrıca Tropik Merkez, Papağan Evi ve Japon Bahçesi parkın dikkat çekici noktalarından. Hayvanat Bahçesi’nden birkaç sene önce hizmete açılan ETİ Sualtı Dünyası ise butik sayılabilecek bir akvaryum. Günümüzde parkın bir bölümü olarak hizmet veriyor. Hayvanat Bahçesi ve ETİ Sualtı Dünyası’nı birlikte gezmek en az 2 saat sürebilir.

- Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, şehrin bir diğer tarihi ve turistik noktası. Atlıhan, eskiden han olarak kullanılsa da yakın dönemde yapılan başarılı restorasyonların ardından günümüzde el sanatları olarak hizmet veriyor. İki katlı çarşıda başta lületaşından yapılmış yöresel eşyalar olmak üzere kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz birçok şey bulabilirsiniz.








- Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Başlıkta her ne kadar Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi yazsam da bu Odunpazarı semtinde, tarihi evlerin birinde yer alan bu müzenin tam adı Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi.
Geçtiğimiz yıllarda kapılarını ziyaretçilere açan müzede Yılmaz Büyükerşen ve öğrencilerinin yaptığı 200‘e yakın balmumu heykel sergileniyor. Format olarak Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzeleri‘ne benziyor.
Açıkça konuşmak gerekirse müzedeki bazı heykeller asıllarına oldukça benzerken bazıları alakasız olmuş. Yine de burası sahip olduğu farklı formatı ile ziyaret etmeyi düşünebileceğiniz müzelerden bir tanesi. Sevdiğiniz sanatçılar ile birlikte fotoğraf çektirmek eğlenceli olabilir.

- Kentpark

Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki bir diğer popüler park olan Kentpark, Eskişehir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin hemen karşısında yer alıyor. Kenarından Porsuk Çayı geçen parkın Türkiye çapında ünlü olmasının nedeni ise içerisinde Türkiye’nin ilk yapay plajının yer alması. Plaj ve burada yer alan havuzlar özellikle havaların sıcak olduğu günler her yaştan ziyaretçinin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor. Aileler için ayrı bir bölümün de olduğu plaj Eskişehir ziyaretinizde sizin için de farklı bir deneyim olabilir.Yapay plaj plaj dışında parkta yürüyüş yolları, kafe ve restoranlar, oyun parkları gibi bölümler de var

- Eti Arkeoloji Müzesi

Eğer gezi boyunca bölge tarihi hakkında bilgi almak isterseniz Odunpazarı bölgesine yakın, Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Eti Arkeoloji Müzesi‘ni ziyaret edebilirsiniz. 1945 yılına dayana tarihi ile arkeoloji müzesi bölgenin en önemli müzelerinden. Yakın tarihte ETİ sponsorluğunda yenilenen müzede dijital uygulamalar da dikkat çekiyor

- Şelale Park

Benim Eskişehir’de en keyif aldığım yerlerden biri Odunpazarı‘nın üst kısımlarında yer alan Şelale Park. Eskişehir manzarasını doyasıya seyredebileceğiniz bu park adını içerisinde yer alan yapay şelaleden alıyor. Çocuk ziyaretçilerin de keyifli vakit geçirebilecekleri çeşitli bölümlerin yer aldığı parka toplu taşıma ile ulaşmak biraz zahmetli olsa da parkın sahip olduğu manzara her şeye değebiliyor. Burada yer alan kafede Eskişehir’in yöresel lezzetlerinden çibörek başta olmak üzere çeşitli yiyecekleri bulabilirsiniz.

-Taşbaşı Çarşısı

Taşbaşı, Eskişehir’de özellikle yerli halkın alışverişlerinde tercih ettiği yerlerden biri. Şehrin tam merkezinde yer alan bu çarşıda yer alan dükkanlar klasik Anadolu çarşıları tarzında en fazla iki katlı yapılardan oluşuyor. Çarşı; kuyumcular, aktarlar, kumaşçılar gibi çeşitli sokaklara ayrılmış durumda. Hamamyolu Caddesi, İki Eylül Caddesi, Reşadiye Camii gibi birçok önemli yer bu çarşının çevresinde yer alıyor. Hediyelik eşya türü ürünlerin satışı burada olmadığını söylemek isterim. Burası daha ziyade Eskişehirlilerin alışveriş alışkanlıklarını gözlemleyebileceğiniz güzel bir Anadolu çarşısı.

-İki Eylül Caddesi

Eskişehir’i tam merkezinde yer alan ve araç trafiğine kapalı olan İki Eylül Caddesi sahip olduğu yapı itibariyle İstiklal Caddesi’ni andırıyor denilebilir. İki önemli tramvay hattının kesişim noktası olan bu caddede restoranlar, çok katlı mağazalar ve çeşitli dükkanlar yer alıyor. Caddenin bir ucunda Porsuk Çayı’nın da olduğu Adalar Bölgesi yer alıyor.

- Doktorlar Caddesi

İki Eylül Caddesi’nin bir diğer benzeri olan Doktorlar Caddesi, Porsuk Çayı’nın hemen paralelinde yer alıyor. Bu cadde de araç trafiğine kapalı. Caddenin asıl adı “İsmet İnönü 1 Caddesi” olsa da yıllardır cadde üzerinde yer alan doktor muayenehanelerinin çokluğu nedeniyle halk tarafından “Doktorlar Caddesi” olarak anılıyor. Cadde üzerinde restoranlar, yerel mağazalar ile çeşitli dükkanlar yer alıyor.

- Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri

Sazova Parkı içerisinde yakın dönemde açılan Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, format olarak Miniatürk tarzında, minyatür yapılardan oluşuyor. Türk Dünyası Vakfı tarafından açılan parkta önemli Türk Dünyası’nda öneme sahip 32 adet eserin minyatürleri sergileniyor. Minyatür parka özelikle gitmek gerekmese bile Sazova Park’a giderseniz 15-20 dakikanızı bu bölüme ayırabilirsiniz.

- Haller Gençlik Merkezi

Üniversitelilerin yaşadığı Bağlar Bölgesi‘ne yakın bir konumda yer alan Haller Gençlik Merkezi şehrin turistik noktalarından. Eski zamanlarda yaş sebze ve meyve hali olarak kullanılan yapı burada yapılan restorasyonların ardından kafelere ve hediyelik eşya satan dükkanları içinde barındıran bir turistik merkez olmuş durumda. Açıkçası çok ilgi çekici yer sayılmayabilir. Eğer Bağlar bölgesine, şehrin ünlü alışveriş merkezi olan Espark Alşveriş Merkezi‘ne giderseniz hemen yakındaki bu yapıya da göz atabilir, bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

-Türk Dünyası Bilim Kültür Sanat Merkezi

Türk Dünyası Bilim, Kültür, Sanat Merkezi Sazova Park’ta yer alıyor. Yapının projesi halen devam ediyor. Tamamlandığında içerisinde Müzik Tarihi Müzesi, Bilgi Bankası, Bilim Tarihi Müzesi, 3D Sinema Salonu ve Kültür Sanat Okulu gibi önemli bölümler olacak. Anadolu Üniversitesi çatısında hizmet veren bu yapının ilk katında şu an Önemli Şahsiyetler Bölümü gezilebiliyor. Burada Mimar Sinan gibi Türk Dünyası’nda adı bilinen en önemli şahsiyetlerin öze odaları var. Odalarda bu isimlerin balmumu heykelleri ve yaptıkları işlerin ufak bir tanıtımı var.

- Alaaddin Camii

Eğer Eskişehir gezilecek yerler listenize biraz daha tarihi yapıları eklemek isterseniz 1267 yılında inşa edilen Alaaddin Camii şehrin en tarihi ve önemli yapılarından. Anadolu’da az sayıdaki Anadolu Selçuklu eserleri arasında gösterilen bu yapı seneler içinde orijinalliğini kaybetse de günümüzde halen yerli halk tarafından tercih edilen önemli bir cami. Cami, Eskişehir Arkeoloji Müzesi açılıncaya kadar 1944-1951 yılları arasında müze olarak kullanılmış.

- Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Tarihi Odunpazarı Evleri‘nin birinde, Eskişehir Balmumu Müzesi’nin hemen yanında yer alan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir’de gezip görebileceğiniz farklı müzelerden. İçerisinde birçok sanatçıya ait çeşitli eserin sergilendiği müze ziyareti farklı bir deneyim olabilir.

- Devrim Otomobili

Eskişehir’den bahsedip de Devrim Otomobili‘nden bahsetmeden geçmek olmaz. Devrim Otomobili, Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobili. Türk sanayi ve teknoloji tarihinde çok büyük öneme sahip bu otomobilin hikayesi maalesef kötü sonlandırılmış. Günümüze kadar ulaşmayı başaran tek otomobil günümüzde şehrin merkezinde, Porsuk Çayı‘nın hemen kenarında yer alan TÜLOMSAŞ fabrikasının bahçesinde özel bir bölümde sergileniyor.


Eskişehir'de gezilecek en güzel yerler.... Eskişehir'de gezilecek en güzel yerler.... Reviewed by Aykut Altınay on 18:21 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Bunuda Okumalısın

Blogger tarafından desteklenmektedir.